Zorgverzekering voor Triatleten

Zorgverzekering voor Triatleten

Zorgverzekering voor Triatleten

Heb jij een zorgverzekering met voldoende fysio behandelingen?
Ja? Mooi!
En vergoed deze ook een Triathlon Top Sportmedische Keuring?
Nee? Zonde.

In dit artikel kort mijn tips, hoe ik voor mij de juiste zorgverzekering kies. De standaard vergelijkers zoals Zorgkiezer of Independer bieden niet de selectie mogelijkheden die triatleten nodig hebben (van die sporters die niet genoeg hebben aan 1 sport :-)).

Geen zin om alles te lezen? Direct weten welke betaalbare zorgverzekering 32x Fysio en € 500,- vergoed voor een Sportmedische Keuring? 

(kies qua opties 27x fysio en voeg VGZ handmatig toe – de vergelijker laat ‘m namelijk niet zien – bijna € 100 goedkoper via collectiviteitskorting)

De komende weken is het weer zover. Dan worden we weer belaagd met de advertenties van zorgverzekeraars die ons allen graag overtuigen vooral bij hen een zorgverzekering af te sluiten. Hoewel iedereen elk jaar kan overstappen, doen slechts weinigen dat (prognose 2018 is 5.4%).

Met de tips in dit artikel zijn er 2 uitkomsten mogelijk.
 1. Je zit goed en had destijds (wellicht onbewust) al de juiste keuze gemaakt;
 2. Je komt tot nieuwe inzichten en vindt een zorgverzekering die past bij jou als triatleet;

Een win-win zeg maar 🙂

Vragen die ik mezelf stel:
 • Hoeveel behandelingen bij de fysiotherapeut krijg ik vergoed?
 • Wordt een sportmedisch keuring/advies (volledig) vergoed?
 • Wat zijn de extra’s? Bijvoorbeeld: heeft de zorgverzekeraar een mooie deal met een sportschool bij jou in de buurt of met een Sportbond waar ik lid van ben?

En natuurlijk:

 • Welke (sport)zorgverzekering is het goedkoopst?

Waarom deze vragen? De achtergrond met een kort uitleg.

Fysiotherapie
 • Preventie! Misschien wel het keyword voor fanatieke sporters. Veel trainen, soms dagelijks en voor sommigen ook flink wat uren in de week – zorgt voor veel belasting van je lichaam. Kleine pijntjes kunnen met bijvoorbeeld een dagelijkse belasting omslaan in blessures die je verhinderen om te trainen.
 • Blessures voorkomen is beter. Wanneer je weet dat je ruim in je aantal fysiobehandelingen zit, is mijn ervaring, dan kies je er eerder voor om een fysio in te schakelen. Dit voorkomt de lappenmand, zodat je meer met je passie bezig kunt zijn.
Sportmedisch onderzoek en Sportmedische keuring

Een sportmedisch onderzoek en de sportmedische keuring zijn belangrijk. Triathlon is een belastende sport, zowel voor hart- en luchtwegen alsook voor de gewrichten en de spieren. Door bijvoorbeeld jaarlijks een check te laten doen, komen mogelijke problemen eerder aan het licht. Je bent, zeg maar, preventief bezig. Zeker in het geval van bijvoorbeeld hartaandoeningen. Vaak heb je daar geen klachten van, maar kan wel ernstige gevolgen hebben. Een jaarlijkse sportkeuring (al snel een paar honderd euro) kan dit aan het licht brengen. Ook andere zaken worden meegenomen in een dergelijke keuring. Zaken als:

 • verlaagd ijzergehalte;
 • fiets- en loophouding;
 • de stand van knieën en voeten;
 • de mobiliteit van gewrichten;
 • longinhoud;

Tijdens de inspanningstest (zoals ik deed bij het SMA in Amersfoort) geeft je ook inzage in:

 • Jouw omslagpunt,
 • FTP en diverse zones.

Dit helpt je vervolgens weer om slimmer te trainen zodat je meer progressie kunt boeken. En helemaal mooi als je de kosten van een Sportmedische keuring vergoed krijgt.

Triathlonspecifiek topsportmedisch onderzoek: inhoud TSO + extra AD test loop/fiets = € 415

Hardloopspecifiek topsportmedisch onderzoek: inhoud TSO + loopanalyse = € 390

Extra, Extra!

We blijven Nederlanders! We willen het beste en dan natuurlijk voor de laagste prijs. Ook al maak ik al een paar jaar braaf gebruik van de vergelijkers, zoals eerder genoemd, toch heb ik tot voorkort niet meegekregen dat sommige zorgverzekeraars deals gesloten hebben met diverse sportbonden en kortingen geven op de premie. Wel wist ik dat er slimme collectiviteitskortingen waren – en daar heb ik afgelopen jaar al van geprofiteerd.

Een zorgverzekering voor Triatleten, zo goedkoop mogelijk 😉

Voor mij de berekening, globaal (en ja, die is persoonlijk): 32 behandelingen Fysio a € 30 + Sportmedische keuring a € 415 = € 1375 per jaar.  Mijn premie gaat in 2018 circa € 150 per maand zijn, waarvan € 50 voor de aanvullende verzekeringen. Totaal betaal ik dus € 600 per jaar voor de overige onderdelen van mijn zorgverzekering. Ter ondersteuning van mijn triathlon passie kan ik aanspraak maken op € 1375 aan behandelingen / keuringen (* alle bedragen zijn afgerond).

Note: Het doen van een Sportmedische keuring is een persoonlijke keuze en ik neem zelf het initiatief om de afspraak te maken. De behandelingen bij de fysio zet ik in op het moment dat mijn lichaam dat vraagt.

Tot slot

Ik ben ervan overtuigd dat elke triatleet er baat bij heeft om regelmaltig (wellicht zelfs jaarlijks) een Sportmedisch Keuring te ondergaan. Je krijgt medisch inzicht in je eigen lichaam EN perfecte data waarmee jij je traingen nog efficienter / effectiver kunt maken. En als je de Sportmedisch Keuring ook nog eens netjes vergoed krijgt door je zorgverzekering, dan word je er alleen maar beter van.

In mijn zoektocht naar de best passende zorgverzekering op basis van de wens veel Fysiotherapie EN een Traithlon Top Sportmedische Keuring, ben ik uitgekomen bij VGZ via Independer (met collectiteitskorting, bijna € 100 goedkoper dan via VGZ zelf).

Met de aanvullende zorgverzekering Vitaal Uitgebreid ben ik o.a. verzekerd voor:

 • 32 Fysiotherapie behandelingen

 • een volledige vergoeding van de Triathlon Top Sportmedische Keuring.

Precies de zorgverzekering die ik zocht.

bron: tarieven sportmedisch onderzoek – https://www.smamiddennederland.nl/tarieven-sportarts/
foto: SMA Midden Nederland / Guido Vroemen

Sportmedische keuring afspraak maken?  Bel 033-3030085 of stuur een mail naar info@sportarts.org

**Doe je voordeel met dit artikel en weet dat het geen advies is. Het is de uitkomst van mijn zoektocht afgelopen weekend naar wat voor mij in 2018 de beste zorgverzekering is.

X
X